Subscribe:

úterý 21. srpna 2012

Recenze - Čísla 2:Chaos

Anotace:
Cisla 2 Chaos (Rachel Wardova) [CZ] obalAdam je šestnáctiletý kluk, který se vzhledem neliší od svých vrstevníků. Přesto je naprosto výjimečný. Stejně jako jeho matka i on vidí čísla. Když se někomu podívá do očí, vidí je. Zpočátku nevěděl, co znamenají. V den smrti své matky pochopil, že jsou to data úmrtí. Vede si poznámky ve svém bloku, kam zapisuje informace o lidech, s nimiž se setká, a jejich čísla. Na stránkách se neustále opakuje číslo 112027. Je jasné, že ten den se stane v Londýně katastrofa velkého rozsahu, při níž zemřou tisíce lidí.

Osudné datum se neodvratně blíží a Adam se trápí čím dál víc. Neví, co má dělat. Neví, jak varovat lidi, aby Londýn opustili a zachránili si životy. Neodvažuje se o tom nikomu říct, bojí se, že by mu nikdo nevěřil.
 
Ale není sám, kdo o katastrofě ví nebo ji alespoň tuší. Jeho spolužačku Sáru pronásleduje několik měsíců děsivý sen. Vidí Londýn v plamenech, bortící se budovy, mrtvé a zraněné v sutinách. Sára utíká z domova a Adam ji hledá, až ji konečně objeví v jednom squatu. Společně přemýšlejí, jak katastrofě zabránit a jestli je to vůbec možné. Podaří se jim najít způsob, jak lidi varovat? Pokusí se o to? A bude jejich úsilí vůbec k něčemu?

Budoucnost:
Děj knihy se začíná odehrávat v roce 2026 v Londýně. Musím říct, že Londýn, jak ho popsala autorka v knize mi naháněl husí kůži. Na každém kroku kamery, které vás neustále sledují, takže nemáte snad žádné soukromí, vědí o každém vašem kroku, kde zrovna jste, co děláte. Tohle ovšem nestačí, navíc děti, které se narodí okamžitě očipují, takže policie a další státní složky díky čipům a satelitům vědí, kde se kdo pohybuje. Připadalo mi to jako omezení lidské svobody. Jen těžko můžu popsat všechny své dojmy, které ve mně autorčin popis Londýna zanechal. Dalším problémem této budoucnosti jsou války a přírodní katastrofy, které sužují svět. Spěje to do záhuby. Člověk si tuto knihu musí přečíst sám, aby pochopil. Na mně osobně taková ta pochmurná atmosféra knihy přímo „dýchala“. Naprosto skvěle napsáno.

Adam:
Adam je šestnáctiletý kluk, který na první pohled vypadá normálně, jako všichni ostatní, má ovšem jeden „dar“. Vidí čísla, přesněji jsou to data, kdy lidé zemřou. Tuto schopnost zdědil po své matce Jem, která byly hlavní postavou v prvním díle této série. Adam není navíc zrovna ukázkou vzorného dítěte. Má svou hlavu přesně jako jeho rodiče, ale zároveň je citlivý a dokáže se postarat o lidi na kterých mu záleží.
Adam žije jen se svou babičkou, protože jeho máma zemřela na rakovinu. Musí s spolu vrátit do Londýna, protože město, ve kterém žijí sužují velké záplavy. Do Londýna se mu ale vůbec nechce, protože jeho máma ho varovala, že se tam stane něco zlého. Pokaždé, když Adam vyjde v Londýně ven, vidí kolem sebe mnoho lidí s číslem 01012027, opravdu mnoho lidí, což není normální. Ví, že v tento den se stane něco strašného.

Sára:
Je druhou hlavní postavou knihy. Je to dívka z velmi bohaté rodiny, která na venek vypadá spořádaně, opak je ale pravdou. Sára navštěvuje už několikátou školu, protože má velké problémy s chováním. Všichni ji hlídají, aby náhodou neutekla a něco neprovedla. Všichni ji považují za tu zlou, ale nikdo nevidí problémy, které za tímto jejím chováním stojí.
Jednoho dne se jí konečně podaří utéct ze školy a z domu. Nemá kam jít, její útěk ještě ke všemu komplikují kamery, které jsou v Londýně na každém kroku. Nakonec ji ale nikdo nechytí, s bydlením ji pomůže jeden kluk jménem Vinny. Bydlí ve sqatu, kde se jí nevede zase tak špatně. Vinny se o ni stará, je sice drogově závislý, ale obstarává jídlo, oblečení a další věci. Sára je navíc těhotná, takže se jí za několik měsíců poté, co utekla z domu narodí dcera jménem Mia. Svou dceru má velice ráda i přes to, kdo je jejím otcem.
Musím říct, že Sáru jsem opravdu obdivovala v tom, že byla tak silná, dokázala se postarat o dítě ve špatných podmínkách a s minimální zkušeností.
A aby toho na ni nebylo málo, neustále má hroznou noční můru, která se jí zdá každou noc. Vidí hořící dům ve kterém je ona, Mia a ještě jeden kluk, který její dceru nese do plamenů. A na konci toho všeho vidí číslo 01012027.

Démon s hodnou duší:
Když Sára poprvé spatří Adama ve škole, myslí si, že je to démon, nechápe, jak je možné, že kluk z jejich snů vůbec existuje. Má strach o své dítě, protože ve snu vidí, jak ho odnáší do plamenů. Ovšem postupem doby ji k Adamovi začíná něco přitahovat. Poté ale uteče a několik měsíců se spolu nevidí. Po dlouhé době se náhodou potkají, ale Sára se s Adamem nechce bavit. Jak tomu ale bývá, postupně si k sobě začínají nacházet cestu. Až se z nich stane něco víc než přátelé. Ovšem pořád tady je to neodbytné datum 01012027, které nepředvídá nic dobrého a k tomu Sářin sen.

Londýn je v troskách:
Adam spolu se svou babičkou se snaží varovat lidi, aby opustili Londýn, ale skoro nikdo je neposlouchá, ani vedení města s tím nechce mít nic společného. Na nový rok 2027 se jejich varování ukáží jako pravdivá, když Londýn postihne katastrofa. Zemřou tisíce lidí a mnoho dalších je zraněných. Budovy, mosty jsou zničeny. A Sářin sen? Tak ten se ukáže jako pravdivý, akorát je to všechno trochu jinak, než se na první pohled zdálo.

Kniha:
Kniha skončila celkem otevřeně, takže jsem zvědavá na další díl a na to, jak se to bude dále ve vztahu Sáry a Adama bude vyvíjet. Kniha je psaná z pohledu Sáry i Adama. Takže příběh vidíte z pohledu dvou lidí.

Čísla se dají změnit!


Hodnocen: 


Tímto bych také chtěla poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.

0 komentářů:

Okomentovat