Subscribe:

neděle 18. listopadu 2012

Recenze - Letopisy Narnie: Čarodějův synovec

Anotace:
Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie!
Staňte se spolu s Digorym a jeho kamarádkou Polly svědky zrození pohádkové země! Seznamte se s bájným lvem Aslanem, který ji chrání, a poznejte zlou čarodějnici Jadis, která chce všechny ovládat.
Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.

Vazba: Tvrdá
Počet stran: 208
Nakladatelství: Fragment

Pěkně od začátku:
Polly a Digory jsou kamarádi, kteří spolu tráví léto, které je toho roku škaredé a chladné. Bydlí vedle sebe v domech, které jsou navzájem spojené půdami. Jednoho dne se rozhodnou prozkoumat ostatní půdy, až se ocitnou místo půdy v hezky zařízeném pokoji. Nejsou ale sami, v křesle u krbu sedí Digoryho strýc Andrew. Ten je dost velký podivín. Zamkne a děti nechce pustit. Říká, že právě takové dvě děti potřeboval. Polly Digory z něj mají strach, ale postupně se uklidňují. Bohužel není tomu na dlouho.

Žlutý a zelený prsten:
Tyto prsteny jsou velice mocné. Polly si jich všimne u strýce Andrewa na stole a moc se jí líbí. Strýc Andrew jí řekne, že si jeden žlutý může vzít. V momentě, kdy se žlutého dotkne, zmizí.
Ze stýce Andrewa se nakonec vyklube něco jako čaroděj, alespoň on to o sobě tvrdí. Prsteny totiž dokáží přenést do jiného světa. Žlutý pryč, zelený zpět domů. A tak se Digory vydává za Polly, aby ji přivedl zpět.



Úžasný les:
Polly s Digorym se pomocí prstenů dostanou do zvláštního a krásného lesa s mnoha malými jezírky. Předpokládají, že jezírka vedou do různých světů a les je jen přestupná stanice. Digory chce zkusit do některého vstoupit a přenést se do jiného světa, ale Polly se moc nechce. Nakonec jí přemluví a tak se dostanou do světa, kde slunce svítí červeně a oni stojí na nádvoří něčeho jako paláce. Je to tam divné.

Zvonek a palička:
Dostanou se do místnosti, kde je spousta sedících soch, přemýšlí nad tím, co jsou zač, když spatří zvonek a u něj paličku. Digory je moc zvědavý, co se stane, když paličkou do zvonku udeří. Polly se do toho nechce, ale Digory si nedá říct a do zvonku udeří a v tom se probere nádherná žena.


Zlá čarodějnice:
Ovšem ukáže se, že žena je moc zlá. Vládne městu jménem Charn, které ve válce kouzlem zničila i se všemi lidmi, aby vyhrála a město nezískala její sestra. Chce se dostat do jiného světa, kde by mohla vládnout a tak se s dětmi chtě nechtě dostane do Londýna, kde natropí spoustu problémů.

Kouzelná země Narnie:
Je to kouzelná země, která vznikla, když se tam děti dostaly bohužel i s čarodějnicí, která nakonec uprchne. Je to země, kde určitá vybraná zvířata mluví a mají rozum. Vznikla ze zpěvu lva, který se jmenuje Aslan. Když cokoliv zasadíte, vyroste z toho strom, ovšem jen jeden den po stvoření tohoto nového světa.


Hodnocení: 

Tímto bych také chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.